Ainola 8.5.2024

Kulttuurimatka Ainolaan Järvenpäähän, Olympiastadionin urheilumuseoon ja torniin sekä Taidekoti Kirpilään

Yhteiskuljetuksella lähti 25 innokasta osallistujaa matkaan. Ainola Sibeliuksen synnyinkoti vuodelta 1904 oli ensimmäinen kohde. Lounas Hyrylän ravintola Hurmiossa. Siirryimme Olympiastadionille Helsinkiin ja tutustuimme Urheilumuseoon. Uskaliaat kävivät ylhäällä Stadion tornissa. Siirryimme Kirpilän taidekotiin, jossa oli esillä 320 maalausta. Kaikissa kohteissa oli opastus, joka lisäsi ymmärrystämme kohteista merkittävästi.
Kulttuurimatka oli yksi parhaimmista koko päivän retkistämme. Iso kiitos matkanjärjestäjä Marjutille.

Tässä muutamia kuvia Ainolasta.


Muutamia kuvia Olympiastadionilta, urheilumuseosta ja tornista nähtynä.


Taidekoti Kirpilä on reumalääkäri Juhani Kirpilän lahja taiteen ystäville. Taidekodissa esitellään intohimoisen taidekeräilijän kokoelmaa töölöläisen funkistalon ylimmän kerroksen huoneistossa, joka oli Juhanin ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl Rosenqvistin koti vuosina 1979-1988.
45-vuotiaana hän laati Suomen Kulttuurirahaston hyväksi testamentin, jossa määrättiin Juhani Kirpelän nimeä kantavan taidekodin perustamisesta. Taidekoti avattiin vuonna 1992. Taidekodin kokoelmaan kuluu 543 teosta, joista esillä oli 320 teosta. Taidekokoelma on monipuolinen ja omailmeinen katsaus suomalaiseen kuvataiteeseen 1800-luvun puolivälistä 1980-luvulle. Kokoelmassa on niin kultakauden mestareiden helmiä kuin näyttävää modernismia, sekä huomattavan paljon muotokuvia.
Tässä muutamia poimintoja omaan makuun.